HLR är förkortningen för hjärt-lungräddning. Den kan sättas in när en person drabbas av hjärtproblem och inte kan andas. Då fungerar HLR som en första hjälpen-behandling. Det gäller att snabbt få igång hjärtverksamheten på den drabbade. För den enklaste formen av hjärt-lungräddning behövs ingen utrustning, det är något som alla kan lära sig. Denna enkla form utan utrustning brukar kallas basal hjärt-lungräddning vilket skiljer den från avancerad teknik med utrustning som ges av utbildade sjukvårdare.
Särskilda instruktioner gällande barn
Det finns korta kurser på några timmar där man kan lära sig grunderna. Man tränar på att utföra hjärt-lungräddning och att enkelt använda hjärtstartare på en docka. Sådana kurser anornas av flera olika organisationer, till exempel Röda Korset, Svenska Livräddningssällskapet med flera. Händerna är det redskap som används i fas ett. Man trycker på en dockas bröstkorg för att få in rätt känsla. Detta blandas med att blåsa in luft med mun mot mun-metoden. Bröstkompressionerna blir de som ersätter hjärtats arbete och inblåsningarna hjälper andningen. Hjälpen för barn är något annorlunda och det rekommenderas att eleven först går en kurs som benämns Barn-HLR. Vid akuta situationer är det dock bättre att ge hjärt-lungräddning som för vuxna men att använda mindre kraft till barnet, om man nu inte kan den särskilda barnräddningen.
Börja med att ringa 112
Se först till att den olycksdrabbade ligger på rygg på ett hårt underlag. Sätt händerna mitt på bröstet och tryck sedan bröstkorgen med raka armar, så kallade bröstkompressioner. Tryck hårt och snabbt ungefär fem centimeter per gång med helst två tryck per sekund, cirka 30 gånger. Växla detta med inblåsningar. Öppna luftvägen med att lyfta hakspetsen med två fingrar och böj den medvetslösa personens huvud bakåt med den andra handen på pannan. Flytta den andra handen till näsan och kläm ihop den med tummen och pekfingret. Blås långsamt och försiktigt så att bröstkorgen höjer sig, upprepa en gång, Växla med bröstkompressioner.